bilde av: Jonathan Wilson kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Jonathan Wilson

Det er en glede å kunne ønske Jonathan Wilson velkommen til Bergen. Dette er en musiker som nesten egenhendig har revitalisert vestkystrocken og i egen person har blitt inspirasjonskilde for et helt unikt musikalsk miljø i ærverdige Laurel Canyon, California. Torsdag 21. Juni bringer Jonathan Wilson, også omtalt som "The New King of Laurel Canyon", California til Bergenhus Festning. 


Med kun ett ordentlig soloalbum på samvittigheten har Wilson opparbeidet seg en posisjon som nærmest er uhørt. Albumet med tittelen ”Gentle Spirit” ble kåret til det fjerde beste i 2011 av Mojo, mens Uncut kåret Wilson til ”Årets nykommer i 2011”.

Jonathan Wilson ble født på midten av 70-tallet, men musikken tilhører en musikalsk epoke som hadde sin glanstid noen år før han kom til verden. Den dype og milde stemningen i Wilsons sanger er et ekko fra en tid da Laurel Canyon ledet an i en bølge av moden, søtlig berusende rock, nemlig sent 60- og tidlig 70-tall.

Det er derfor ingen overraskelse at Jonathan Wilson har funnet seg et hjem i akkurat denne delen av California, så mange år etter at det var et musikalsk episenter for Californias på alle måter blomstrende musikkmiljø med Neil Young, Emmylou Harris, The Eagles, Jackson Browne og Tom Petty i spissen – for å nevne noen. Skal man på en lettvint måte beskrive det umåtelig vakre albumet ”Gentle Spirit” er det uten å rødme mulig å hevde at det låter som om Pink Floyd møter Neil Young.

Jonathan Wison begynte på slutten av 90-tallet å samle på det som skal bli en svært imponerende samling analogt innspillingsutstyr. Med dette utsyret etablerte han sitt første studio, og fikk jobber som produsent og lydtekniker for artister som Erykah Badu, Jackson Browne, Elvis Costello, Will Oldham og Chris Robinson.
På samme tid åpnet han huset sitt for jevnlige jam sessions med lokale musikere, noe som etterhvert skulle utvikle seg til å bli knutepunktet i revitaliseringen av det musikalske felleskapet i Laurel Canyon.

Jonathan Wilson blir kreativ drivkraft og hans Five Star Studio et musikalsk senter. Ryktet sprer seg, og artistene dukker opp på tvers av generasjoner og kommersiell status. Myteomspunne legender, unge fremadstormende talenter og virtuose musikere inspirerer og stimulerer hverandre. På en helt vanlig kveld kan man møte og spille med folk som Pat Sansone og John Stirratt fra Wilco, Jackson Browne, Benmont Tench fra Tom Petty & The Heartbreakers, Graham Nash, Robbie Robertson, Gary Louris (The Jayhawks), Chris Robinson (Black Crowes) og Vetiver. Alt sammen i en hippieånd hvor jam sessions er veien til alt godt.

Ut av dette stiger altså Jonathan Wilson, mannen alle vil spille med i håp om at hans kreativitet, musikalske forståelse og glød skal smitte og inspirere.

Det siste halvåret har Jonathan Wilson vært på turné med Wilco og Jackson Browne. Til sommeren drar han på turné med Tom Petty & The Heartbreakers og han bruker en fridag på denne turnéen til å komme til Bergenfest. Torsdag 21. juni bringer han sin mykt foredlede og søkende Californiarock til Bergen. 

Følg bergenfest