bilde av: James kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

James

Fredag 13. juni kommer albumaktuelle James til Bergenfest. Og det bare en knapp uke etter at de har sluppet "Le Petit Mort", bandets første album på sju år, produsert av Max Dingel (The Killers, Muse, White Lies etc).

I 1991 kunne James feire at singelen "Sit Down" nådde 2. plass på hitlistene i England. Suksessen ble også bekreftet av 15.000 festdeltakere i en smekk utsolgt GMEX-arena. Oppvarmingsbandet var da ukjente Radiohead. Indie-scenen i England var på vei mot toppen og James var ved siden av Stone Roses det hotteste øyriket hadde å by på.

I forbindelse med det forestående plateslippet skal det turneres i stor stil. Bergenfest-konserten blir trolig deres første i Norge noensinne og den eneste denne sommeren. Vi er sikker på at menigheten vil få et rørende møte med sanger som "Sit Down", "She's a Star", "Laid" og "Sometimes".

Historien om Manchester-bandet strekker seg tilbake til 1982 da kompisene Paul Gilbertson og Jim Glennie slo hodene sammen med vokalist Tim Booth. Med det la det grunnlaget for det som knappe ti år senere skulle bli suksesshistorien vi kjenner i dag. I løpet av den drøyt 30 år lange karrieren har James hatt intet mindre enn 20 singler inne på Top 40 i England. De har gitt ut tolv studioalbum og solgt hele 12 millioner eksemplarer av dem. 

- "Wah Wah" forandret måten jeg hørte på musikk på, har Arcade Fires Richard Reed Perry uttalt om hans forhold til James. Michael Stipe fra REM har også gitt uttrykk for at bandet har vært til stor inspirasjon. Suksessen var med andre ord ikke forbeholdt hjemlandet. 

Det er tydelig at tidens tann har behandlet gjengen bra. Platene deres selger fortsatt som varmt hvetebrød og konsertbillettene fyker ut døren så snart de blir lagt ut for salg. Påvirkningen deres på dagens scene er heller ikke ubetydelig. Lokale storheter som Fjorden Baby! og John Olav Nilsen & Gjengen har nok lånt sine oppvakte ører til både en og tre James-plater opp gjennom årene. Sistnevnte inkluderte også James-låten "Sometimes" i sitt bestillingsverk om Manchester-scenen som ble fremført under Bygdalarm i 2013.

Følg bergenfest