bilde av: Joe Henry kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Joe Henry

Et nytt og etterlengtet album kommer fra singer-songwriteren, gitaristen og plateprodusenten Joe Henry i april måned, i god tid før han besøker Bergenfest torsdag 12. Juni.  

Fra og med sin første utgivelse i 1986, ”Talk of Heaven”, har Henry hatt en liten, men respektabelt mengde utgivelser av musikkalbum. Hans utgivelse ”Scar” fra 2001 blir betraktet som hans gjennombrudd og hvor han til dels går tilbake til countrysounden fra begynnelsen av sin karriere til tross for at hans medmusikanter var hovedsakelig jazzmusikere som Marc Ribot, Brian Blade, Brad Mehldau og andre.

De sjangre han beveger seg mellom ligger i spenningsfeltet alternativ country til jazz og soul. Nettstedet Allmusic mente at Henry ”hadde beveget seg inn i det rom hvor kun han og Tom Waits holdt til og hvor de er låtskrivere skapte dype arketypiske figurer som er metaforiske, allegoriske og ‘virkelige’”. 

Joe Henrys siste og 10. album, ”Civilians”, ble utgitt i 2007 på plateselskapet ANTI. 

I de siste årene har han blitt stadig mer ettertraktet som produsent av andres plater, blant annet Teddy Thompson, Solomon Bruke, Ani DiFranco, Aimee Mann, Bettye LaVette og andre.

I september 2006 gikk han inn i et samarbeid med en musiker som han i lang tid hadde beundret, Loudon Wainwright III, for å komponere musikk for Judd Apatows film ”Knocked Up”. Biter av instrumentalmusikken ble brukt som bakgrunnsmusikk i filmen, men de fullstendige utgavene av sangene ble Wainwrights album ”Strange Weirdos” i 2007. Albumet ble produsert av Joe Henry.

Til slutt, litt kjendiseri og trivia. Henry har vært gift med Madonnas søster Melanie Ciccone siden 1985. Det var Henrys hustru som fikk ham til å sende sin sang «Stop» til Madonna. Denne ble omarbeidet og innspilt som «Don't Tell Me» på Madonnas album Music fra 2000. Henrys egen versjon kom på albumet ”Scar” og ble benyttet i en episode av TV-serien ”The Sopranos”. Madonna og Joe Henry har også spilt inn en duett, ”Guilty By Association”, foruten å ha samarbeidet på en rekke andre av Madonnas sanger.

Følg bergenfest