bilde av: Ben Howard kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Ben Howard

2011 var, i følge Ben Howard, «ganske hektisk». I løpet av tolv korte måneder selv-produserte og publiserte han sitt platina-selgende debutalbum og signerte platekontrakt med legendariske Island Records. Mellom slagene turnerte han utrettelig i Storbritannia og på kontinentet; hver eneste konsert var utsolgt og turnéen ble forlenget i takt med at størrelsen på klubbene vokste. 

Livet på Europaveien og de hullete, engelske landeveier, har gjort Ben Howard, India Bourne (cello) og Chris Bond (trommer, bass) til en sammensveiset enhet, hvilket skinner gjennom når de trollbinder forsamlinger på tvers av Storbritannia og kontinentale bredde- og lengdegrader.

On Every Kingdom sikret Howard priser i kategoriene beste nykommer og beste mannlige soloartist på Brit Awards, den britiske ekvivalenten til vår Spellemannpris, ble produsert av bandets trommis og spilt inn i låven til cellistens mor. BBC Music skriver etter gjennomlytting at «Howard is a gifted and immediately involving singer-songwriter». Visepoppen vi her blir kjent med er av et kaliber som evner å minne lytteren om hvorfor vi stadig vender tilbake til denne sjangeren.

Howard vokste opp i en liten by i Sør-England, og foreldrenes musikksamling ble arena for ungguttens musikalske dannelsesreise: Van Morrison, John Martyn, Simon & Garfunkel, Richie Havens, Joni Mitchell og Nick Drake (“That’s what we’d listen to in the house and in the car”) oppmuntret ham til å plukke opp morens spanske nylonstrenggitar. Det var også hans beundring for Island Records-artistene Martyn og Drake som overbeviste ham om å oppgi gjør-det-selv-pasjonen til fordel for mer komfortable arbeidsbetingelser.

De nye rammene har båret frukter, og i 2014 var Howard tilbake i manesjen med I Forget Where We Were, hvor han med stort hell forsøker å strekke strikken til visesangformatet. Albumet rommer en praktfull samling låter med en noe mørkere og mer eksperimentell fremtoning enn de vi finner på forgjengeren. «A challenging move» skriver Mojo, mens Q Magazine kaller den for «Musically adventurous, sonically daring and really rather stunning.»

Her møter vi den samme Howard som på førsteplaten, men den akustiske gitaren er vekslet inn i en elgitar og det slås noe hardere på basstrommen. Musikkskribentene drar frem progrockanalogier over en vel så lav sko som det tidligere ble dratt paralleller innenfor visepophistorien.

At Howard solgte ut turnéer før plateselskapene kjente sin besøkelsestid, samt at den platinaselgende førsteplaten er formet uten industriens intervensjon, står som bevisførsel for Howards talent og produktive innstilling. Dette skal utover våren kanaliseres i en Europaturné, hvor Bergenfest har trukket et av de lange stråene.

Howard er heller ikke fremmed for Norge: for et par år siden ga han ut en smellvakker, åtte minutter lang duett med Monica Heldal (Burgh Island) og i fjor høst spilte han for et utsolgt Sentrum Scene i Oslo. Vi er henrykt over at suksessen nå endelig skal gjentas i Bergen. 

Følg bergenfest