bilde av: Kygo kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Kygo

I en alder av bare 23 år er Fana-gutten Kyrre Gørvell-Dahl for øyeblikket den norske artisten som får størst internasjonal oppmerksomhet. Av musikalske landsmenn kan kun Ylvis og A-ha vise til flere avspillinger på strømmetjenestene. Tidligere i høst spilte han for 20 utsolgte konsertarenaer i Canada og USA. Tilsvarende suksess har hans Europaturné vært, 20 utsolgte konserter avsluttes lørdag 20. desember i Bergen. Helt utsolgt den også.

Onsdag 17. desember ble Kygo den første norske EDM-artisten som gjorde et soloshow i Oslo Spektrum, som forøvrig var utsolgt flere uker i forveien. Han blir også den første fra sjengeren som headliner Bergenfest. Vi tar av oss hatten, tar på oss partybuksene og inviterer til det som blir Kygos foreløpig største konsert på hjemmebane.

"Når han lager noe, lytter millioner" Aftenposten om Kygo  >>

Les om Kygo Hotel på BT.no >>


Gørvell-Dahls interesse for elektronisk musikk ble først vekket da han for fire år siden fikk et møte med musikken til svenske Avicii. (For å perspektivere: Kygo vikarierte for samme Avicii på årets TomorrowWorld Festival.) Piano har han derimot spilt siden han var seks år gammel. Historien om Kygo er et perfekt eksempel på de demokratiserende tendensene som er tidstypiske for musikkbransjen: til dags dato er alt av Kygos musikk laget i et elektronisk hjemmestudio som kostet mindre enn en gjennomsnittlig månedslønn. På den andre siden av bordet har plateselskapene stått i kø for å få utgi ham. Sony trakk nylig det lengste strået. 

«Kygo er et åpenbart musikalsk talent som har truffet musikkbransjen på helt riktig tidspunkt», sier Asbjørn Slettemark om fenomenet i et intervju med TV2  >>

Gjennom remiksformatet har Kygo blitt verdensberomt. Ed Sheerans I See Fire, Kyla La Granges Cut Your Teeth, Seinabo Seys Younger og Coldplays Midnight er blant låtene Kygo har gjort til sine egne. Sistnevnte ble til på forespørsel fra bandet, mens nevnte Younger lå på toppen av VG-listen i hele syv uker. Sangene har per dags dato flere hundre millioner avspillinger på YouTube, Spotify og Soundcloud. 

Til tross for det enorme sjangerspennet Kygo forholder seg til har han i høy grad utviklet en musikalsk signatur: ofte tar han utgangspunkt i utvalgte vokalsegmenter av originallåtene og komponerer enkle, lekne (tropiske?) og repetitive melodilinjer som posisjonerer seg som remixens gjennomgangstema. Man kan udiskutabelt snakke om en kygosk lyd. Det skal også presiseres hva slags håndverk dette er: i vel så stor grad bedriver Kygo komposisjon som at han skrur fra hverandre låter og sette dem sammen igjen. Hans klassiske trening i musikk foran tangentene skinner avgjort igjennom. 

Nærmest over natten ble Kygo verdensstjerne. Turnévirksomheten han har bak seg – og hypen han er midt oppi – er omfattende, og ingenting tyder på at han har roligere tider i vente. 

Parallelt med dette arbeider Kygo med sitt første album, blant annet i studioer i Australia og Los Angeles. Her vil han ta et steg vekk fra remiksformatet og utelukkende presentere egenproduserte låter. Den første smakebiten på denne vendingen har vi fått ved låten Firestone, som definitivt gir mersmak.

Følg bergenfest