bilde av: Oscar kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Oscar

Den britiske indiepopen har fått et nytt vidunderbarn: Oscar Scheller er nok et perfekt eksempel på at man i 2014 kun behøver et kollektivværelse og en datamaskin for å lage interessant og fengende musikk. Ja, samt et diplom fra verdens beste kunstakademi og årelang skolering i klassisk musikk, selvsagt.

Omslaget til Oscars første singel Never Told You avslører mye om musikken til den unge briten: Et teppelagt gutterom rotet til av et par henslengte joggesko, et lite Casio-keyboard og en iMac-stasjon som sannsynliggjør den økonomiske nødvendigheten av den ellers minimale møbleringen. Kontorstolen er selvgjort og består i hovedsak av et sykkelhjul. På bildet befinner hovedpersonen seg under dynen midt i det som tilsynelatende er en kjempestor gjesp. 

Låten er tilbakelent og uanstrengt, men den får deg ikke til å gjespe, tvert om! Likesom Oscars kontorstol er Never Told You hjemmesnekret og på tidsriktig vis publisert av artisten selv over nettet. Instrumenteringen består i all enkelhet av en datamekket trommebeat og et elektronisk keyboard som bakteppe til Oscars keitete og imponerende barytonstemme. Det lyder behagelig, litt melankolsk, ungt, men også modent. Eller, som The Guardian formulerte det: «Never Told You is perfect in its own cutely crackly little way.» 

Debutlåten utkom i 2013 mens Oscar fremdeles studerte kunst ved prestisjeskolen Central Saint Martins i London. Den fikk musikkelskere til å sperre opp ørene og plateselskapene til å sperre opp dørene. Norske Smalltown Supertown (som bl.a. har utgitt Lindstrøm, The Whitest Boy Alive, Jaga Jazzist og Kim Hiorthøy) trakk vinnerloddet og har nå publisert Oscars første EP som jomfruprosjektet til deres nyfødte britiske søsterselskap Brown Rice. 

EP-en heter 146b og omtales av utgiverne som «a scratchy, lo­fi bedroom guitar pop affair, a mix of 50s love songs and Britpop attitude featuring one hell of a synthesiser!» Den er spilt inn hjemmestudioet til den fremadstormende unge herren og lyder som om noen har overbevist Morrissey og Jens Lekmann om å starte en skranglete indiepopgruppe i Pete Doherty sin garasje. 

Oscars konsert på Bergenfest blir en av hans første store festivalopptredener utenfor England, men utvilsomt ikke den siste.

Følg bergenfest