bilde av: Razika kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Razika

Det er ingenting som gleder våre festivalhjerter mer enn å kunne presentere kortreist poppgull. Razika er prima bergenspopp med høy refrengfaktor og mye innhold. Helt siden starten har Marie, Marie, Maria og Embla vist at de mener og vil ting med musikken sin, og dette har gitt gjenklang langt utenfor bymurene. Sist gang de spilte på Bergenfest sto køen fra Magic Mirrors langt forbi Håkonshallen, og deres siste konsert på Hulen var utsolgt månedsvis i forveien. Etter tre studioalbum og flere hundre konsertopptredener kan de lærde og ulærde enes om at Razika er et av landets beste og mest interessante band.

Musikalsk drar Razika både i retning indie, ska og nyveiv, med gode forbilder i gamle bergenslegender som The Aller Værste, Gjennomslag og Program 81. Debutplaten Program 91 var en hyllest til sistnevnte. Den var også en hyllest til musikken og et bevis på at Bergensmusikk er større enn Bergen. Adresseavisen, Aftenposten, BA, Bergens Tidende, Dagbladet, Dagsavisen, Klassekampen og Stavanger Aftenblad var blant avisene som ga utgivelsen karakteren fem. Også NME, Uncut, The Guardian og New York Times har beskrevet albumet i panegyriske vendinger.

Razika synger om sene kvelder i Bergens gater, om jenter og gutter i dongerijakker, om tapt kjærlighet, vunnet kjærlighet, vonde hjerter og om at Oslo ikke er noe for dem. Det er til å kjenne seg igjen i for enhver som noen gang har vært i tyveårene, formidlet på en intelligent og humørfylt måte. 

Den instrumentelle kløkten deres blir stadig tightere og rytmene fenger vel så mye som The Specials gjorde i sin storhetstid på 70-tallet. Men så har Razika også spilt flere hundre konserter de siste par årene; både på landets største festivalscener, og i gymsaler på oppdrag for Rikskonsertene. Da Arctic Monkeys sist gjestet de nordiske landene var det fire jenter fra Bergen som varmet opp.

Andreplaten På Vei Hjem fikk også godlynte kritikker. Den inneholdt blant annet hitten Oslo, som tross tittelen nok falt i bedre jord i Bergen enn i hovedstaden. 

Den siste av tre foreløpige retter er albumet Ut til de andre, som utkom i vinter og høstet femmere i alle de store riksmediene, og seksere lokalt. BTs Erik Fossen skriver med raus, dog rettferdig penn at «Bergens beste popgruppe har perfeksjonert seg selv.» Han fortsetter:«For hjertet er popmusikken enkel: Det slår dobbelt så fort når refrenget kommer. En god melodi får pulsen til å stige brått, men skal blodpumpen virkelig løpe løpsk bør musikken også bære i seg følelser det er umulig å være likegyldig til. Dette har Razika skjønt på sitt tredje og beste album. Det er sjelden man får høre en så rendyrket, poppete rockeplate.»

I et konkurransetungt konsertlandskap er det ikke mange band som klarer å fylle Hulen til randen to ganger på én kveld. Den siste lørdagen i februar gjorde Razika nettopp dette. Neste gang du får anledning til å oppleve firkløveren i Bergen, er når de spiller opp til fest på festningen.

Følg bergenfest