bilde av: Röyksopp kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Röyksopp

Da er det klart at Röyksopp avslutter Bergenfest 2015 søndag 14. juni!  Det er stor stas for oss å endelig kunne presentere Röyksopp på Bergenhus Festning, vis-a-vis stedet der Svein Berge og Torbjørn Brundtland skaper musikalsk magi i deres eget studio på Bergen Kjøtt. Som i år har resultert i en velfortjent Grammy Awards-nominasjon for EP'en "Do It Again" med svenske Robyn. Og, rekordmange nominasjoner til Spellemannprisen.

Susanne Sundfør er allerede bekreftet til Bergenfest søndag 14. juni, ikke unaturlig med tanke på deres samarbeid på nydelige "Running to The Sea" for noen år tilbake. Flere artister offentliggjøres fortløpende til avslutningsdagen på Bergenfest.

Röyksopp er Norges ubestridt største elektronikafenomen og et av landets betydeligste musikalske merkevarer. Konsertopptredenene deres er en usedvanlig ettertraktet vare på det internasjonale konsertmarkedet og de har ikke spilt i Bergen siden 2009. Men gullet er endelig hjemme: i 2015 ligger Plenen og Bergenfest for Röyksopp sine føtter.

Tidligere i år ga Svein Berge og Torbjørn Brundtland ut sitt egenerklært siste studioalbum under den uhyggelig bestemte tittelen The Inevitable End. «Nå er det ikke kroken på døren for Röyksopp som band, men epokeavslutningen er allikevel trist – spesielt fordi debuten Melody AM på mange måter oppsummerte styrken av nettopp albumformatet», skriver Dagbladet i sin sekser-anmeldelse av den storslåtte finalen. Röyksopp skal ikke gi seg, men tilpasse utgivelsesformatet sitt. De føler selv at de har utnyttet albumets rammebetingelser til det absolutt maksimale.

Nevnte Melody AM (2002) ble duoens store internasjonale gjennombrudd. Den solgte mer enn én million eksemplarer på verdensbasis og klatret til topp ti-listen i Storbritannia. Her hjemme lå den over ett år (!) på bestselgerlistene. Selv om Röyksopp siden den gang har beveget seg innenfor et svært variert tonelandskap satte den også takten for deres musikalske uttrykk slik vi kjenner det: den episke melodien, det mystiske og melankolske, det grenseoverskridende og spektakulære møtet mellom pop og elektronisk undergrunnsmusikk. 

Med Röyksopp har Brundtland og Berge ikke bare plantet spikeren midt i episenteret i en verdensomspennende samtidig musikkpuls, men også i høy grad vært med på å definere den. Fra debuten, via den glimrende oppfølgeren The Understanding (2006), til den svært så klubbete Junior (2009) og den dunkle og instrumentelle Senior (2012), har de vært sjangerdefinerende og dyttet på det som finnes av grenser i popmusikken. At de nå tar farvel med albumformatet er nok et bevis på at de stadig beveger seg på kulturindustriens knivegg. 

Hele veien gjennom fem studioalbum og dusinvis av epokegjørende singler og sensasjonelle sceneopptredener, har Röyksopp gjort det til et av sine varemerker å samarbeide med kremen av nordiske vokalister: Anneli Drecker, Erlend Øye, Karin Drejer, Lykke Li, Susanne Sundfør og ikke minst Robyn – hvis stemme har stått sentralt for bandets uttrykk de siste par årene – er blant dem som med sine særegne stemmer har bidratt til å skape noe enda mer særegent.

Da Röyksopp sist gang spilte i Bergen, på Ekkofestivalen i Røkeriet i 2009, var det syv år siden sist gang de gjorde konsert i sin hjemby. Det vites ikke hvor lenge det blir til neste gang. Du skal altså ha ganske mye is i magen for å la denne festen gå huset ditt forbi.

Følg bergenfest