bilde av: Seinabo Sey kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Seinabo Sey

Seinabo Sey hevder at hun ikke stoler på folk som ikke liker Beyoncé. Vi er fristet til å ty til lignende retorikk om dem det måtte være som ikke umiddelbart tar av seg hatten for musikken og stemmen til det 24 år gamle svenske soulpopvidunderet.

Sveriges nye popstjerne så egentlig for seg en karriere i akademiske kretser via studier på Yale, men heldigvis peilet hun seg heller inn på et utdannelsesforløp innenfor soulmusikk. At hun nå blir avbildet på svenske frimerker sammen med suksessartister som Robyn, Avicii og First Aid Kit bør være tilstrekkelig bevis på at hun tok en god beslutning.

For svensk-gambiske Seinabo Sey startet eventyret da hun sendte en e-post til stjerneprodusenten Magnus Lindehäll, som bl.a. er kjent for sitt arbeid med artister som Britney Spears, Katy Perry og Kylie Minogue. Hun hadde lunkne forhåpninger om å svar på henvendelsen sin, men den ytterst oppsiktsvekkende stemmen hennes gjorde inntrykk på Lindehäll. De gikk sammen om å lage Seys debutsingel Younger, som skulle vise seg å bli en av de aller største låtene i 2013. 

Younger er en kraftanstrengelse av en sang som stemningsmessig strekker seg fra en søndagsmesse i Harlem til de mørke og svette undergrunnsklubbene. «Instrumental adornments build cautiously until the song finds itself in the throws of euphoric, trance-infused sonics – but the focus of the song always remains that incredible voice,» skrev The Guardian henrykt. SVT klappet også i hendene og mente at den er «bland det bästa vi har hört från Sverige i år»

Stemmen det refereres til er usammenlignbar i nordisk sammenheng. Den er langt forbi dypere enn den stockholmske skjærgård, den er tidløs og rungende og gir inntrykk av å tilhøre en kvinne som har praktisert lovsang på heltid i minst et helt århundre. Seys artistiske utstråling er også en sjelden vare: hun har en selvsikkerhet på scenen som få 24-åringer kan hamle opp med (se hennes opptreden hos Jools Holland for bevismateriale) og hennes stilsikre fremtoning er særegen – både musikalsk og visuelt.

Følg bergenfest