bilde av: Silja Sol kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Silja Sol

I følge Silja Sol kan man best beskrive musikken hennes som visepop i punkformat. En sådan ordknapphet utøver dog liten rettferdighet til en musiker som nylig ble beskrevet av VG som «verdens beste artist på bergensk».

I antikkens Hellas sørget den vakre solguden Helios for lys hver morgen, der han red over himmelen i en vogn trukket av hester. Alle flygende hovdyr til side nøler vi ikke med å overføre den greske symbolikken til en påstand om at Silja Sol i disse dager kaster livgivende lys over visepoptradisjonen og den norskspråklige popmusikken for øvrig. 

Tidligere i høst lanserte hun sin debutplate. Den er vakker, tøff og svært variert: fra det ene sporet til det neste stemmes albumet om fra akustisk visepop via lettbeint shoegaze til hardegget punk. Noen spor ledes an av lekent gitarspill og har et gemyttlig preg over seg, mens andre heller mot det dønn alvorlige og bæres frem av klagende og tidvis skurrende gitarer. Tekstene er på samme tid herlig upretensiøse og svært intelligente. Sol gjør seg ikke utilgjengelig, men evner å si noe meningsfylt og interessant med utgangspunkt i noe nært og enkelt. BT belønner henne for at hun «sier det som det er, peker på ting vi faktisk ser rundt oss, i stedet for å lyge på seg erfaringer eller gi seg hen til utbrodert romantikk og poesi.»

På hjertet har fått barselhjelp av Kato Ådland, som bl.a. har produsert suksessalbum for Sondre Lerche, Datarock og Julian Berntsen. Casiokids har også hatt en finger med i spillet. Sol har fått velfortjent ros for debutplaten hos norske musikkanmeldere som synes å være utsatt for solstikk (ordspill tilsiktet). Både BT, BA, Dagsavisen og VG ga albumet femmere.

Når Silja Sol ikke arbeider med sin egen merkevare spiller hun i bandet til Aurora Aksnes.  Det er oppmuntrende at vår lokale musikkscene for tiden huser så mange spennende og vidt forskjellige stemmer. Sol, Aksnes, Hvitmalt Gjerde og Thea Hjelmeland er en håndfull perfekte eksempler på dette: de er særegne i sine uttrykk, blir belønnet for sin friske musikalske innstilling og pryder alle plakaten til Bergenfest 2015. 

Følg bergenfest