bilde av: Thomas Stenstrôm kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Thomas Stenstrôm

Det er nesten ingenting svenskene er bedre på enn svenskspråklig popmusikk. Vi elsker de håpløst romantiske kvalitetene og evnen til samtidig å røre ved det sentimentale og det bittersøte; det oppløftende og fortrøstningsfulle. Og musikken passer ekstra godt om sommeren. Det seneste tilskuddet i svenskpopfamilien står også bak fjorårets mest bejublede svenske sommerlåt og omtales som arvtageren til selveste Håkan Hellstrøm. I juni skal han for første gang slå Bergen hardt i ansiktet med sine tropeheite midtsommernattstoner og ytterst forførende scenevesen.

Selv om mange stiftet bekjentskap med Stenström i anledning albumet Nåt annat, nån annanstans fra 2012, var det først i fjor sommer at han for alvor fikk sparket fra seg. Mediet var albumet Fulkultur og monsterhitten Slå mig hårt i ansiktet, som fremdeles – nesten ett år etter lanseringen, er blant de mest spilte låtene på P3. På musikkstrømmetjenestene har nesten 20 millioner lyttere hatt glede av den – et giganttall i svenskspråklig sammenheng. 

Musikknyheter leverte en overbevisende skildring av Fulkultur: «Albumet er fullt av den der hverdagslengselen som gjør at vi elsker svenske poptrubadurer her til lands – det være seg «Öppna landskap» eller hiter om Göteborg og Sergels Torg opp igjennom pophistorien – eller Stenströms treffende låter. Stenström er sjøl helt innforstått med sammenligningene, (…) men kler samtidig egne ideer i en særegen stenströmsk og oppdatert drakt.»

Uddevalla-killen kjenner sin sjangers livshistorie: han kommer med shout-outs til Håkan (i låten Dirty Harry och en tung refräng) og spiller for øvrig videre på sjangerdefinerende lyriske tematikker: begravd kärlek, förlorade vänner, discoljus og sommarregn. Det er fristende å sitere Natt&Dag-søsteren Nöjesguiden:«Att Håkan Hellström påverkar hur unga svenska sångare och låtskrivare vill låta är lika självklart som att Zlatan påverkar unga fotbollsspelares drömmar och spelstil.»

Et annet håkansk trekk hos Stenstrøm er hans besnærende scenekarisma, som 22 svenske byer fikk glede av i høst da Stenström la ut på tur. Turnébussen er stadig på veien og vi kan glede oss over at den kjører mot lysere tider og mot Norge; for det er blant gresspollen, blomsterkranser og duggvåte plastikkbegre at Stenstrøms fulkultur nytes aller best.

Følg bergenfest