bilde av: Ghost kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Ghost

Det er med stor begeistring vi kan fortelle at Bergenfest får besøk av et av de siste årenes mest omtalte rockband. Torsdag 16. juni spiller svenske Ghost på Bergenhus. Samme dag som allerede annonserte Sigur Rós, Wilco, Wolf Alice og Banditos. For en festivaldag det blir på Bergenhus festningsområde!

Fenomenbandet Ghost har tatt noen kvantesprang på karrierestigen siden de nærmest egenhendig gjorde retrohardrock til en ny undergrunnstrend med debuten, «Opus Eponymous». Det er bare fem korte år siden den så dagens lys, men det Ghost har oppnådd siden den gang, er kun forbeholdt noen ytterst privilegerte artister.

Bandet slapp i høst sin unisont bejublede tredjeplate, «Meliora», som både Aftenposten, NRK P3 og Dagbladet kastet hver sin sekser etter. Ja, du vet hvilket tall det utgjør... Bandets suksess kan i stor grad forklares med deres ufeilbarlige nese for Den gode melodi i kombinasjon med deres uhøytidelige lefling med okkult estetikk og teatralske virkemidler.

Ghost har på mange måter gjenreist en av rockens viktigste pilarer, nemlig mytebygging, noe som er mer eller mindre fraværende i dagens informasjonsteknologiske hverdag hvor alt skal avmystifiseres og gjøres tilgjengelig. Slik sett føyer Ghost seg inn i en tradisjon band som Kiss og Alice Cooper gjorde stor og salgbar på 70-tallet. 

På «Meliora» trekker svenskene veksler på alt fra ABBA, via 70-talleshardrockere som Blue Öyster Cult og arenarockere av typen Journey og Kansas. Det låter selvsagt uhyre fengende, storslagent og ikke minst svært underholdende. 

De siste årene har de maskerte rockerne turnert stadioner med band som Foo Fighters, Metallica og Iron Maiden, vært trekkplaster på svære festivaler, og solgt ut store turneer hvor de selv har vært hovedband. Konserten på Sentrum Scene tidligere i høst var det fullstendig umulig å oppdrive billetter til flere måneder i forveien. 

Ghost på Bergenfest blir en fest for både øyne og ører uansett hvilke musikalske preferanser du har. Bandet har skjønt viktigheten av teater og formidling, og pakker det hele inn i et kledelig lag med svart humor. 

Hitkatalogen deres er allerede velfylt, vi ser frem til feiende flotte tapninger av moderne rockegull som «Year Zero», «Ritual», «Cirice», «He Is» og «Monstrance Clock». Du kommer til å synge med enten du vil eller ei. 

Sagt om Ghost i pressen:

«Ghosts uavbrutte musikalske flørting med en spredt fane av fordums rockvidundere (Roky Erickson, Metallica, Queen, en bunke NWOBHM-band) passer så vanvittig bra med en pop- og orkestreringsteft som tyder på at flere av bandmedlemmene har erfaring innen andre sjangere.» Terningkast 6, NRK P3

«Med låter som "Majesty" og "Absolution" har bandet funnet en perfekt balanse mellom progrock og retro på den ene siden, og kommersielt orientert metal på den andre siden. Detaljene flyter over kantene på låtene, arrangementene er renskårne, og den åpenbare iscenesettelsen bidrar til å gjøre Ghost til det mest interessante rockebandet i 2015.» Terningkast 6, Aftenposten

«Der mye av dagens rock fremstår som selvopptatt, innadvent og humørløs, mesker Ghost seg uten blygsel i alt som gjorde sjangeren vital og over toppen i sin opprinnelse. Det er ekstravagant, dekadent og uforbeholdent storslagent. Det handler om å gi alt som smaker av jordnær nøkternhet et kraftig ballespark. Om å gjenreise rockens grunnpilarer av virkelighetsflukt, mystikk og en større-enn-livet holdning. Ghost leverer fullt teater, hvor estetikk, coverkunst og musikk går opp i en høyere enhet. Perfekt til å drømme seg bort.» Terningkast 6, Dagbladet

Følg bergenfest