bilde av: Israel Nash kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Israel Nash

Israel Nash (Gripka) fikk med 2011-albumet ”Barn Doors And Concrete Floors” et gjennombrudd i Europa. Det låter som en vellykket hybrid mellom klassikere som Neil Youngs “Harvest” og Rolling Stones ”Exile on Main Street” uten at Nash et øyeblikk gir slipp på sin egenart. 

Med en stemme som sammenlignes med John Fogerty og et låtmateriale som er i klasse med Ryan Adams ”Heartbreaker”- og ”Gold”-periode stilles det langt ifra spørsmålstegn ved at både presse og publikum har vært samstemte i hyllesten av dette store amerikanske talentet. Israel har gjort inntrykk med sine instense og eksplosive show, noe som virkelig vil merkes når han stiller med fullt band.

Israel er en av de artistene som har fascinert anmeldere og et musikkinteressert publikum aller mest de siste årene. Siden første gang han besøkte byen alene med gitar i baren på Garage og spilte for fire publikummere som visste hvem han var, to bortkomne partysvensker og omlag 50 andre som tilfeldigvis var i baren og som ikke helt skjønte hva som traff dem, og senere med fullt band på Bergenfest i 2012 og deretter med fullt band i kjelleren på Garage i 2014, har han overbevist oss om at han er en av de nye, viktige artistnavnene i americana/rock-sjangeren. Nå er han ute med nytt album med tittelen «Israel Nash’s Silver Season». Og kritikerne gir velfortjent ros.

Få artister har etablert en så stor og lojal fanbase i Skandinavia som Israel Nash. Ved å gjennomføre lange turnéer, levere jevnt sterke konserter, så vel som album, så har han fått en plass i hjertene våre. Vi vil si han er den mest lysende stjernen på americanahimmelen akkurat nå. Vi er etterhvert ganske mange som blir sterkt preget hver gang vi er på konsert med Israel Nash og hans band. 

Født i Aurora i Missouri, sønn av en baptistprest, har Israel Nash Gripka levd mesteparten av sitt liv i Ozark-fjellene, tidlig eksponert for ”mountain music” og gospel samt farens samling av klassiske rockeplater fra et fordums liv. Som ni-åring tok han pianotimer hos sin tante, men oppdaget etter hvert at han synes gitar var mye kulere. Allerede i 12-årsalderen hadde han begynt å fokusere på låtskriving.

Gripka har sans for de gode melodiene og trekker fra erfaringer i oppveksten når han skriver om kontrastene i livet - fra bar til bedehus og fra kirke til fengsel. Historier og refleksjoner serveres med en god gammeldags porsjon rock, country og gospel.

Etter å ha turnert hele Skandinavia hyppig i 2013 og 2014, har Israel Nash i 2015 konsenrert seg om innspilling av nytt album hjemme på Nash's ranch i Dripping Springs, Texas, og turnert i hjemlandet.

Israel Nash sitt album «Silver Season» ble sluppet 9.oktober 2015, og har allerede fått strålende kritikker fra blant annet Klassekampen og vår nydelige mann i Tromsø, Egon Holstad, som skriver følgende i sin anmeldelse: «Israel Nash (nå uten Gripka) følger nå opp med det jeg tror er hans tredje fullengder, og igjen makter han å mane fram vidunderlige lydmalerier, et sted mellom Neil Youngs syttitallsskiver, CSN og kosmisk country i skjæringspunktet Gram Parsons/Flying Burrito Brothers/Gene Clark, samt små drypp av gospel. Låtene er så velproduserte, så storslåtte, myke og varme at det er som om honning renner ut av høyttalerne. Liker du en mann som Father John Misty, burde også Israel Nash appellere, bare at her slipper du alle de hyperironiske tekstene. Andre musikalske lokkemidler som rinner meg i hu er Grandaddy (hvis noen fortsatt husker dem) og salige Jason Molina. Lakmustesten til inngangen i skiva er dog om du fikser den bløte falsettvokalen (akkurat som med hans mentor Neil Young), og gjør du dét har du foran deg timer med pur nytelse.» Tiltredes!

Følg bergenfest