bilde av: John Newman kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

John Newman

"John Newman has the makings of the next British soul star" skrev The Guardian i 2013. Tre år senere kan vi med sikkerhet si at profetien traff blink. Han lager «Northern soul for the techno generation» (Telegraph) og er «The best dude response to Amy Winehouse that the U.K. has come up with yet» (Rolling Stone). Vi spør som PopMatters: «You want Otis Redding in the Katy Perry era?» Svaret er selvfølgelig: ja! 

Gutten med den store stemmen vakte først oppsikt som vokalist på Rudimental-sporet Feel The Love i 2012. Låten toppet de engelske og europeiske listene, preget dansegulvene og festivalcampingplassene den påfølgende sommeren, og etterlot en eim av mersmak og forventning i dragsuget. Året etter gjorde Newman sin solodebut med monsterhitten Love Me Again og jomfrualbumet Tribute, og musikkpressen forstod at de ikke kun hadde å gjøre med et soultalent, men en soulstjerne. Skulle en 23 år gammel gutt fra Yorkshire bli svaret på britenes begjær etter en maskulin pendant til Adele?

Love Me Again klatret til topps i England og til nest øverste hylle på den amerikanske iTunes-listen. Låten har per dags dato vært strømmet flere hundre millioner ganger. Albumet hvor sangen inngår entret den britiske listen som nummer én, solgte etter hvert til platina og sikret Newman tre nominasjoner til prestisjetunge Brit Awards. 

De første 90 sekundene av albumets første låt er en liste over artister som har inspirert ham. Den inkluderer, i utvalg: Nina Simone, Ray Charles, Elvis, Aretha Franklin og The Supremes.

Yorkshire-gutten har også hentet inspirasjon hos Michael Jackson, og hans seneste album er spilt inn i LA-studioet West Lake, best kjent som fødestuen til Thriller. Dette skjedde i samarbeid med poplegendens gitarist og saksofonist. Resultatet ble det solide oppfølgeralbumet Revolve, som bl.a. inneholder de energiske singlene «Come And Get It» og «Tiring Game». Det lyder storslått og heftig, og det fenger som på forgjengeren.

Newman spiller en rekke instrumenter og er attpåtil utdannet i musikkproduksjon. Tross nevnte talenter er det likevel først og fremst stemmen hans vi ikke kan slutte å snakke om: Newmans vokale kapasitet nevnes gjerne i samme åndedrag som Otis Redding og Wilson Pickett. Dog lager han musikk i et landskap som nok står nærere drum and bass-sensasjonen Rudimental, eller et møte mellom hardtslående pop à la til Bastille og den inderlige R&B-en til Emeli Sandé. Stadionsoul er en sjanger, er det ikke?

Følg bergenfest