bilde av: Wilco kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Wilco

Det er en stor glede og en aldri så liten lettelse å kunne meddele at vi endelig har klart å hanke inn et av våre store favorittband, Wilco, til Bergenfest 2016. Konserten blir deres første i Bergen noensinne. 

Jeff Tweedy & co feiret nylig 20 år som albumartister med utgivelsen «Star Wars». Platen kom mer eller mindre ut av det blå og ble gjort tilgjengelig som nedlastbart gratisalbum på nettet. Noe av en gavepakke til fansen.

Wilco har i løpet av sin karriere kommet i mange former og fasonger. Country-flørtende, glam-inspirert, powerpop-melodiøst og støyende psykedelisk. Få plater er like, de fleste av dem eksemplariske.  Sisteplaten er intet unntak. Her viser Tweedy at han er en mester i å blande det eksentriske med det umiddelbare. Låter som «Random Name Generator»,  med sine kantete riff og store refreng, og smygende «Where Do I Begin» er begge dømt til å bli livefavoritter. 

Om man blar bakover i katalogen er det tett mellom klassikerne, «The Whole Love» som kom i 2011 var en fabelaktig rundreise i Wilcos mangefasetterte uttrykk. «Yankee Hotel Foxtrot» viste at bandet evnet å henge med i en teknologihverdag. Og slik har det gått slag i slag siden den Faces-inspirerte debuten «A.M.» (95). 

Som liveartister er Wilco et dynamisk organisme som er noe for seg selv. Et treminutters albumspor kan godt bli til det tredoble i livetapning, om gjengen finner det for godt. Det er med andre ord et band som liker å overraske og variere. 

NRKs Marius Asp hadde følgende å si etter Wilco kjørte over publikum på Øya-festivalen for noen år siden: «Egentlig frister det bare å legge ut setlisten og la det være med det. Wilcos 15 år og sju album har utstyrt bandet med en katalog de fleste popband ville solgt et medlem som haiagn for å krabbe seg i nærheten av. (...) Sjefen i Wilco heter fortsatt Jeff Tweedy, men i livesammenheng er det über-gitarist Nels Cline som boltrer seg bredest; hans raffinert brutale innsats på «Handshake Drugs» og «Impossible Germany» er alene verdt dagsbilletten.»

Wilco er eksotisk vare på disse breddegrader, så la for all del ikke anledningen fare.

Følg bergenfest