bilde av: Bastille kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Bastille

Ordet Bastille maner frem assosiasjoner til opprør, regimeskifte og det nyes seier på bekostning av det konvensjonelle. I så måte er dette bandnavnet en utsøkt metafor. 

Bastille var den bestselgende britiske nykommeren i 2013. Til randen lastet med storslåtte, følelsesladde og hardtslående poplåter, rykket debutalbumet Bad Blood direkte inn på første plass på de britiske listene og har i skrivende stund blitt distribuert i flere millioner eksemplarer på verdensbasis – alene i Storbritannia har den solgt til to ganger platina. 

PopMatters skriver overbevisende om albumet: «Booming male choirs, string effects, echoey pianos, allusions to Greek mythology and the Bible—Bastille brings out all the artillery on Bad Blood, and the result is nothing less than earth-shattering.» Troverdige prognoser tilsier at Bastille, sammen med slektende artister som Fun og Imagine Dragons, er stadionrockens neste kapittel. 

Hitsinglen Pompeii var 2013s mest strømmede låt etter Daft Punks Get Lucky og i fjor kunne bandet plassere en Brit Award på peishyllen med graveringen British Breakthrough Act. Når vi vet at de var nominert til kategorien i selskap med Disclosure, London Grammar og Laura Mvula – samt at Ed Sheeran, Ben Howard og Arctic Monkeys har den samme statuetten på sine respektive peishyller, så aner vi konturene av hvor dette er i ferd med å bære hen.  

Grunnet Bastilles tallrike turnédøgn de siste to årene har oppfølgeralbumet latt vente på seg, men det er forhåpentligvis tilgjengelig i løpet av det nye året. Der Bad Blood plasserte seg i grenselandet mellom rocken og elektropoppen, kan vi i følge vokalist Dan Smith forvente oss at andrealbumet blir «quite guitar-heavy». 

Inntil videre har vi blitt skjenket en herlighet av en ventepremie: miksteipen VS. (Other People's Heartache, Pt. III), hvor London-guttene har gått sammen med yrkessøstre som Haim og Angel Haze om ni spor som i seg selv rettferdiggjør et månedlig abonnement på en musikkstrømmetjeneste. 

På fjorårets festival i Roskilde trakk Bastille det korteste strået og måtte spille samtidig som Rolling Stones. Med seks vidåpne øyne på terningen kunne Gaffas norske anmelder likevel skrive hjem om flere tusen oppmøtte og et energisk popsirkus av sorten skribenten sjelden hadde sett maken til. Aftenpostens utsendte på Hovefestivalen samme sesong kunne melde om årsrekord i publikumsoppmøte på Amfiscenen, mens Musikknyheter et halvt år tidligere rapporterte om «skyhøy stemning på utsolgt konsert» da britene gjestet Sentrum Scene. 

Nu är det väl revolution på gång? Bastillen skal endelig stormes i Bergen.

Følg bergenfest