bilde av: Jackson Browne kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Jackson Browne

Når Jackson Browne kommer til Bergenfest fredag 12. Juni 2015, er det en av de aller fremste låtskriverne i populærmusikkens historie som entrer scenen sammen med bandet sitt. Sist Jackson Browne opptrådte på våre trakter, under Bergenfest 2009, fylte han Grieghallen med vellyd. Bergens Tidendes anmelder konkluderte med at det var "en praktfull kveld med Browne" og "en nærmest perfekt forestilling". Les hele anmeldelsen her.

Håvard Nyhus skrev en artikkel om Jackson Browne i Bergens Tidende i oktober i anledning utgivelsen av det kritikerroste nye albumet ”Standing In The Breach”. Vi har fått hans tillatelse til å gjengi artikkelen i sin helhet. Sammen med det episke videoklippet der Bruce Springsteen hyller sin venn og kollega i anledning Jacksom Brownes innlemmelse i Rock and Roll Hall of Fame, sier Nyhus' artikkel det som er verdt å si om denne fabelaktige artisten uten å lese biografien om Jackson Browne.

God lesning og lytting - og gled dere til konserten på Bergenfest!

”TA DET ROLIG” av Håvard Nyhus

Med sin skånsomme og langmodige låtskriverkunst dannet Jackson Browne skole for Bruce Springsteen og The Eagles. I tillegg til å gi trøst til millioner.

INTRODUKSJONSTALENE NÅR NOEN skal innvies i Rock and Roll Hall of Fame kan være selsomme greier. Det er noe med den høytidelige rammen som kolliderer med rockens obsternasighet. Og midt oppe i dette står rockens helter og vet ikke helt hvordan de skal te seg. Den «too cool for school»-schticken som har tjent dem så vel gjennom hele livet? Eller en mer andektig positur? Resultatet er ofte noe midt i mellom: Den keitete konfirmanten som forsøker å kamuflere sin egen usikkerhet bak et liksom-henslengt flir.

Det finnes imidlertid et lysende unntak. Da Bruce Springsteen skrev Jackson Browne inn  i rockens parnass i 2004. Da holdt Springsteen en ti minutter lang tale som sporenstreks bør gjøres til pensum på Institutt for Kommunikasjon og Retorikk. 

Springsteen står i dyp takknemlighetsgjeld til Jackson Browne. Som Springsteen sier: Dette var på begynnelsen av syttitallet, og han hørte mye på Dylan, kanskje for mye, men da han så hvordan Jackson jobbet med musikken sin, kom åpenbaringen: «Shit, I need less words!» 

For der Dylan kunne overvelde med sin ordgyting, var Browne ordknapp og konsentrert. Han kunne sitte å file på den samme verselinjen i årevis, før «diamanten var klar». 

Denne evnen til å jobbe metodisk for å finne frem til «the pure emotional tone» var ikke det eneste Springsteen misunte ham. For i tillegg til å lage «the greatest break-your-heart-music of all time» hadde Browne håret, sexappellen og ikke minst: et stort og dedikert kvinnelig publikum. «På mine konserter kom det nesten bare menn», sukket Springsteen. «Og ikke så de spesielt bra ut heller». 

Skjønt, etter Brownes mest radiovennlige låt å dømme, «Take it easy», kan det ha blitt for mange kvinnfolk å sjonglere. Som han synger: «I've got seven women on my mind / Four that wanna own me / Two that wanna stone me / One says she's a friend of mine». Låten er å finne på Browne sin kanskje aller fineste time, LP-en «For Everyman» fra 1973, men den er selvfølgelig enda mer kjent i The Eagles sin tapning, et band som hele tiden levde i et symbiotisk, for ikke å si parasittisk forhold til Jackson Browne. 

Det tjener imidlertid til Eagles’ ære at denne avhengigheten er noe de aldri har lagt skjul på. Tvert om, det finnes ikke mer uttalte Browne-fans enn Don Henley og Glenn Frey. 

I den praktfulle Eagles-dokumentaren som kom tidligere i år, er det for øvrig en megetsigende scene der Glenn Frey forteller om en loftsleilighet han leide da han flyttet til Echo Park i Los Angeles. Der ble han ofte sittende og lytte. For i etasjen under satt det en eller annen fyr som terpet og terpet på de samme sangene. Dag ut og dag inn strevde han med de samme detaljene over pianoet sitt. Før han omsider ble fornøyd. Den fyren, viste det seg senere, het Jackson Browne.

For min egen del kan kjærligheten til Jackson Browne oppsummeres i to ord: «These days», en sang jeg tidvis har næret et noe altoppslukende forhold til. Utallige kvelder har gått med på å spore opp sjeldne live-opptak og obskure coverversjoner. Og dem er det mange av. 

Siden den første gang dukket opp Nico (hun fra Velvet Underground) sin soloskive «Chelsea Girl» (1967), har den – via hundrevis av coverversjoner – sakte men sikkert rigget seg til i vestens popkanon. Som om verden trengte førti år på å forstå hvilken diamant den er i besittelse av. 

Heller ikke opphavsmannen selv forsto hva han hadde skapt – eller kanskje bedre: fått. For «These days» er blant disse sangene som låtskriveren ikke opplevde at han skrev, men bare fikk. Browne var bare 16 år gammel da han «fikk» sangen, og på den første platen sin («Jackson Browne», 1972) tok han den ikke engang med. For den hadde aldri kostet ham noe arbeid. Den hadde jo bare ramlet ned.

Tematisk kan sangen kanskje oppsummeres som en meditasjon over sviktede idealer og uforløst potensial – menneskets grunnleggende brist. 

Dette er hovedmotivet Browne gang på gang vender tilbake til, ikke minst på hovedverket «Late for the sky», av mange, blant annet Springsteen, omtalt som en plate USA trengte, virkelig trengte, etter Nixon og Vietnam. For Browne-melankolien er aldri sødmefylt eller depressiv. Bare fortrøstningsfull.

I 2001 fant «These days» et nytt publikum da låta ble benyttet i Wes Anderson-filmen «The Royal Tenenbaums», naturlig nok siden filmen, som Brownes «forfatterskap», handler om mennesker som ikke lever opp sine egne og hverandres forventinger. 

Men er det kanskje ikke det som gjør oss til mennesker? Fall og oppreisning. Fall og oppreisning. Som Browne synger i «The Pretender»: «And we'll make love until our strength is gone / And when the morning light comes streaming in / We'll get up and do it again».

.......

Om Jackson Browne: Jackson Browne (f. 1948) er en amerikansk singer-songwriter som gjerne assosieres med den såkalte Laurel Canyon-scenen. Han omtales ofte i selskap med Joni Mitchell og James Taylor. Bruce Springsteen har karakterisert ham som «kvintessensen av California», som ga lyd til delstatens skyggeside der Beach Boys konsentrerte seg om solskinnet.

Da musikkbladet Rolling Stone kåret tidenes fem hundre beste plater, var Jackson Browne representert med tre stykker: «For Everyman» (1973), «Late for the Sky» (1974) og «The Pretender» (1976). 

I 2008 ble John McCain saksøkt av Browne for å ha brukt hans hit «Running on Empty» (1977) i reklamekampanjer mot Barack Obama. McCain tapte saken og måtte offentlig be om unnskyldning.

Følg bergenfest