bilde av: First Aid Kit kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

First Aid Kit

Mye har skjedd for søstrene Klara og Johanna Söderberg siden deres coverversjon av Fleet Foxes’ “Tiger Mountain Peasant Song” gikk viralt på YouTube i 2008. Millioner av mennesker fra hele verden fikk med seg farsotten som sparket i gang karrieren deres som et av Nordens sterkeste og fineste band. På denne tiden kunne du gjerne oppleve dem på en intimscene på en norsk festivalknaus, men siden den gang har de gitt ut tre knallsterke album, opptrådt på verdens største TV-kanaler og fyller nå storbyenes største klubbscener  og store, prestisjefylte festivaler med den aller største selvfølgelighet.

Deres gjennombruddsalbum The Lion’s Roar, hvor Bright Eyes-produsent Mike Mogis sto bak spakene, imponerte kritikerne og fengslet lyttere fra hele verden. Den gikk inn på førsteplassen på den svenske bestselgerlisten i debutuken (nummer tre her i Norge), og sikret dem opptredener hos blant annet Letterman og Conan O’ Brien.  Forventningene var på topp forut for den etterlengtede oppfølgeren Stay Gold som utkom i midten av juni. NRK P3 skriver i sin anmeldelse at den “bugner av sommerlig lynne,” mens BT beskriver den som “Storslått, mektig og til tider overveldende.” Pitchfork erklærer at  det med sikkerhet er ”their grandest and arguably their most consistent release to date.” Ventetiden frem mot livefremføringen av materialet i Bergen kan bare ikke gå fort nok.

BTs anmelder Erik Fossen skriver presist og godt om Stay Gold: ”Dette er gjennomført episk, folkbasert vestkystpop, i skjæringen mellom «California Dreaming» og Gene Clarks «No Other». De lettbeinte, skyflende låtene er kledd opp i skimrende, flag-rende gevanter. Noen eksotiske strykerlinjer her, litt klarinett der, pauker og tamburiner, surklende orgel og et kyss fra en steelgitar - det hele er perfekt avstemt, aldri overlesset, selv når romklangen skrus opp på My Morning Jacket-nivå”Dog kan ingen av elementene som Fossen beskriver ta fokuset vekk fra de to frontpersonene, deres nydelige stemmer, deres scenetekke og fengslende utstråling.

First Aid Kit spilte i byen vår i 2012 på Kvarteret og den gang sto køen langt ut i gaten med mennesker hvis høyeste ønske var å være med på kalaset. Senere samme år gjorde de en utsolgt konsert på Ole Bull Scene som det fremdeles går gjetord om, og konserten på USF Verftet i desember 2014 viste et band som virkelig har utviklet seg videre på en forteffelig måte. Konserten var forøvrig utsolgt i flere måneder i forveien.

For de to søstrene fra forstads-Stockholm som nå deler plateselskap med storheter som Bob Dylan og Leonard Cohen og jevnlig turnerer med noen av de største stjernene i moderne folk og indie, kan livet helt sikkert virke som litt av et eventyr for øyeblikket. First Aid Kit er gull for tiden, morgendagen ser bare lysere ut for dem og vi gleder oss til å ha dem tilbake til Bergenfest og byen First Aid Kit elsker i juni. 

Følg bergenfest