bilde av: Hvitmalt Gjerde kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Hvitmalt Gjerde

En symbiose mellom hverdagspoesi post-Loddefjord, rå spilleglede, guttete sjarm og en sjelden evne til å få et nåtidig konsertpublikum til ty til uoppfordret swingdans, er blant faktorene som gjør Hvitmalt Gjerde til de kuleste guttene i klassen.

Selv da bybanetraséen ble lagt forbi gutterommene til Johannes Fjeldstad og Sturla Kverneng og fikk den gamle 10’er-bussen mot Wergeland til å fremstå som noe antikvarisk, så guttene ikke sitt stikk til å brette sammen flanellskjortene og snu ryggen mot fortiden. Det skal vi også takke dem for, da deres interesse for et halvt århundre med musikkhistorie, gitarstrenger som ryker og vinylplater som knitrer i utstrakthet har vært fruktbar.

Ingen av dem var født da Pavement ga ut Slanted and Enchanted, men deres ektefølte innstilling til rocken kunne gitt dem innpass som barn av slackergenerasjonen når som helst. Men vi må enda lengre tilbake for å støte på støpeskoen i deres hjemmesnekrede stakittgjerde. Etter at Hvitmalt Gjerde lanserte sitt debutalbum i 2013 er det nemlig deres relasjon til surfrocksjangeren som har blitt påpekt i norsk musikkpresse. Men det er langt fra noen Dick Dale-etterligning man møter på Hvitmalt Gjerde (2013) og Ville Venner (2014), men en samling selvsikre og varierte sjangerreferanser båret frem med en frisk innstilling og musikalsk forstand.  

Verselinjene er bergenske og refererer et bredt bevissthetsregister, inkludert KrF-politiker Filip Rygg. «[Det har] ingenting med han politikeren å gjøre», kommenterer Fjeldstad til musikkmagasinet ENO, «Vi er et upolitisk band». 

I stikkordsform der det også nevnte publikasjon som oppsummerer dem aller best: «hjemmesnekret surfrock, ungdommelig overmot og musikkhistorisk know-how (…) Telecaster-gitarer, dedikert coolness, rocketrutmunn («the pout»), det uanstrengt anstrengte. Og ikke minst: oppsiktsvekkende bra musikk brygget på like porsjoner gjøgleri og alvor.» 

Hvitmalt Gjerde er nominert til Gaffa-prisen 2014 i kategoriene Årets Norske Gruppe, Årets Norske Album og Årets Norske Hit. Du kan stemme på dem her ?

Følg bergenfest