>          (klikk for stort bilde) Misjonærsønnen Matthew E. White var på et tidspunkt så besatt av Randy Newman at han reiste til Los Angeles og banket på døren hans. Han har arbeidet me"/>
bilde av: Matthew E. White kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Matthew E. White

Matthew E. White sitt nye album "Fresh Blood" får fantastisk mottakele i engelsk musikkpresse:
Hør albumet her  >>
          (klikk for stort bilde)

Misjonærsønnen Matthew E. White var på et tidspunkt så besatt av Randy Newman at han reiste til Los Angeles og banket på døren hans. Han har arbeidet med artister som The Mountain Goats og Justin Vernon før han i 2012 ga oss sitt oppløftende første soloalbum. Nå har han startet eget plateselskap i et kjellerlokale i Virginia hvorfra det i følge Pitchfork lukter 70-talls soul, tilbakelent funk og kosmisk country-rock lang vei.

Da Matthew E. White lanserte Big Inner i 2012 hevdet Uncut Magazine at 30-åringens debutalbum var «One of the great albums of modern Americana», mens The Guardian påskrev albumets omslag med 5/5 stjerner. Moderne americana er et herlig diffust begrep, men at musikken lener mot et eller flere tradisjonstunge amerikanske sjangeruttrykk er et minstekriterium. I Matthew E. Whites tilfelle er dette møtet mellom soul, folk og gospel forkledd i en overbevisende tidsriktig drakt. 

Matthew E. White er fra Richmond, Virginia; en by hjertet hans banker for med en puls enhver bergenser kjenner seg igjen i og som naturligvis ble fødestuen for Spacebomb Records – Whites første musikalske baby. På plateselskapets hjemmeside beskrives Spacebomb som «a house band, a unified crew of arrangers and musicians (…) who feel it takes a village to produce a record.» Spacebomb leker ikke butikk og har naturligvis et eget kor og et lite orkester av blåsere og strykere. Big Inner, som er plateselskapets jomfruutgivelse, har dratt veksel på begge deler.  

Dagsavisen var blant de norske mediene som kjente sin redaksjonelle besøkelsestid i forbindelse med lanseringen via Domino/Playground her hjemme: «Matthew E. White er enda en ung hvit mann med mye skjegg, men i motsetning til de fleste andre snarlike prøver han å høres ut som en gammel svart soulmann,» skrev avisens anmelder og trillet en femmer.«Sangene handler om livet, døden og kjærligheten, med klare religiøse undertoner.»

Første gang White besøkte Norge var på Parkteateret i 2013. Musikknyheter var på plass og rapporterte entusiastisk om en musiker som tilegnet seg låtmaterialet på en måte som kunne minne om Everybody this is Nowhere-perioden til Neil Young og Wilco i deres skifte fra semi-streite americana-rockere til eksperimentelle alternativrockere. 

Mange gleder seg til et gjensyn med Matthew E. White på norsk jord, mens enda flere har god grunn til å se frem til et første møte.

Se full bio Matthew E. White her (PDF) >>

Følg bergenfest