bilde av: Patti Smith kjøp billetter til Bergenfest 2017 her

Patti Smith

Patti Smith tilbake kommer tilbake til Bergen for å gjøre en helt unik konsert. 

Høsten 1975 samlet Patti Smith bandet sitt i legendariske Electric Lady Studios i New York for å spille inn det som skulle bli den minst like legendariske debuten, "Horses".  

Albumet havnet i platehyllene 10. november samme år, og har siden den gang stått som et av rockens store landemerker. "Horses" ble hyllet av presse og publikum og den har gjennom årenes løp inspirert horder av aspirerende rockere og punkere. I ettertiden har platen ofte blitt trukket  frem som en av musikkhistoriens viktigste. I 2003 utnevnte Rolling Stone den til den 44. beste platen noensinne i sin kåring over verdens 500 beste plater.

Til neste år er det 40 år siden det klassiske albumet ble unnfanget - det har Patti Smith tenkt å gjøre noe med. Da drar hun nemlig ut på en runde hvor hun skal gjøre et knippe spesielt utvalgte konserter hvor "Horses" står i sentrum. Bergenfest er uendelig stolte over å kunne meddele at vi er ett av de heldige stedene som får ta imot Patti Smith neste sommer.

Intensjonen med "Horses" var, i følge hovedpersonen selv, at den skulle være tre akkorder med ordet som makt. 

- Det vil bli en uforbeholden og gledelig feiring, sier Smith selv om planen om å fremføre "Horses" i sin helhet. 

Lenny Kaye og Jay Dee Daugherty fra originalbesetningen vil også være med til Bergen sammen med bassist og keyboardist, Tony Shanahan, som har vært en del av Patti Smiths band i over tjue år.

Patti ble først lagt merke til på Manhattans mange undergrunnsscener, hvor hun slo seg opp som performancekunstner og poet. Sangene hennes bar ofte preg av improvisasjon og jamming. I 1975 var hun såpass ettertraktet at hun satte opp en sju ukers residens på det som etter hvert har blitt en av tidenes mest omtalte rockeklubber, CBGB. Resten er, som de sier, historie. 

I løpet av karrieren har hun samarbeidet med storheter som Bruce Springsteen og blitt innlemmet i Rock'N'Roll Hall of Fame. Hun blir av mange omtalt som punkens gudmor. På slutten av 70-tallet framstod Smith som en slags rockens frelser, en som klarte å forene anti-establishmentholdningen i punken med en mer perfeksjonert og konvensjonell rockestetikk. Hun ble en av katalysatorene for punkbevegelsen som vokste fram på slutten av 70-tallet. Med sin kombinasjon av rock og poesi fikk hun også posisjon som en slags kvinnelig Bob Dylan.

Som både plate- og konsertartist har Smith et rykte som lidenskapelig, fryktløs, vakker og nådeløs. Hun har levert levende bevis på dette gjennom noen gudbenådete konserter på Bergenfest tidligere, blant annet fikk begge hennes to konserter i 2008 terningkast seks i BT! Og, i 2012 trollbandt hun publikum på Plenen på Bergenhus Festning. Vi gleder oss til gjensyn med en av de helt store i rockens historie.

Følg bergenfest